Colorado College | Barnes Science Center

The Barnes Science Center is a multi-disciplinary laboratory facility.  Contextual challenges were met by developing a hybrid exterior solution combining elements of two adjacent buildings—a Neo-Richardsonian sandstone masonry building on the National Register and an early 60’s minimalist experiment—with a site solution which created a new science quadrangle for the campus.  The principal social concern of the building program was to provide for a friendly interaction between scientific disciplines, students, and faculty.

A large 4-story atrium including a large common lounge, fosters this interaction.  In recognition of the importance of student participation in research and of faculty research for professional development, most of the space is devoted to laboratories.  Many are designed specifically for student-faculty research and for specialties within the disciplines.